Boeken aan de IJssel

Boeken aan de IJssel

Binnenkort is het weer zover: de grootste boekenmarkt van Europa vindt zoals elk jaar plaats in Deventer. Ruim 870 kramen bezetten de Welle, de Brink, het Grote Kerkhof en de Zandpoort, waar meer dan 120.000 bezoekers vanuit heel Europa op af komen. Vraag je je wel af waarom uitgerekend ‘onze’ boekenmarkt de grootste is. Immers, er zijn toch in heel Europa boekenmarkten te vinden?

Zutphen, Dordrecht, Rotterdam, Etten-Leur, Amsterdam zelfs elke week. Deze en nog tientallen andere plaatsen organiseren jaarlijks of soms zelfs wekelijks een boekenmarkt. Maar uitgerekend de Deventer boekenmarkt mag zichzelf al jaren de grootste van Europa noemen. Ruim 6 kilometer aan boekenkramen, waar op één dag bijna een miljoen euro aan boeken wordt verhandeld. Nieuwe exemplaren en zeldzame klassiekers, maar ook talloze ansichtkaartjes, reisverslagen, stripboeken en tijdschriften zijn er te vinden. Sinds de eerste editie in 1989 hebben verschillende instanties, stichtingen en natuurlijk honderden antiquariaten en boekhandels samengewerkt aan de gestage groei tot ‘de grootste’.

Boekenmarkt Deventer
Koeken en boeken

Hoewel diverse grote(re) steden ook boekenmarkten organiseren, heeft juist Deventer een naam hoog te houden als het gaat om literatuur, boeken en kunst. Om precies te zijn is de boekdrukkunst de bakermat geweest voor literatuur en letterkunde in de stad. In de 15e eeuw maakte de kapittelschool in Deventer een belangrijke ontwikkeling door tot één van de meest vooraanstaande Latijnse scholen van de Nederlanden. Grote namen als Thomas a Kempis en Desiderius Erasmus hebben aan de Latijnse School gestudeerd. Daarnaast huisvest onze stad de Athenaeumbibliotheek, de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland.
Die twee bijzonderheden trokken veel geleerden en intellectuelen naar Deventer toe. Eén van hen was Richard Pafraet, die zich in 1477 in de Lange Bisschopstraat vestigde als boekdrukker. Samen met onder andere Jacob van Breda groeide de boekdrukkunst in Deventer, om zo’n vijfentwintig jaar later het belangrijkste humanistische boekdrukcentrum van Noord-Europa te zijn. Met de Latijnse School was Deventer daarom het epicentrum van het humanisme; het gedachtegoed waarin de mens voorop staat.

Boekenmarkt Deventer
Meer dan de Markt

De literaire geschiedenis van Deventer is gelukkig ook voor en na de Boekenmarkt te beleven. Er zijn het hele jaar door talloze literaire evenementen, waar je ook zonder literatuurstudie van kunt genieten! Voorafgaand aan de Boekenmarkt vindt op zaterdag 5 augustus het Tuinfeest plaats, waar meer dan 30 dichters voordragen en lezingen geven. Elke maand vindt Deventer Literair plaats, met een programma met lezingen, muziekoptredens of voordrachten. Op de websites van VVV Deventer en Deventer Boekenstad vind je meer informatie over deze en andere evenementen.
De Boekenmarkt 2017 vindt plaats op zondag 6 augustus en begint om 9:30. We wensen je alvast veel snuffel- en leesplezier toe!